tisdag 27 januari 2009

Almas och Annas dag!

Idag har Alma och jag haft en riktig Anna-Alma-dag. Det är så sällan som jag känner att jag ger henne full uppmärksamhet. Inte för att det verkar gå någon nöd på henne, men det känns som att hon alltid "bara" får hänga med på alla Eriks aktiviteter. På Eriks fotbollsträning igår så pratade jag och en annan mamma (som också har ett mindre syskon med varje gång) om just det; att det mindre syskonet hänger med på alla aktiveter som det stora syskonet har och får tålmodigt vänta tills träningen/simningen (eller vad det nu kan vara) är över. Nu är ju Alma trots allt bara dryga året så vi kommer säkerligen att få vår beskärda del när det gäller hennes aktiviteter i framtiden...
När vi hade lämnat Erik i skolan på morgonen åkte vi till Waitrose (mataffär). Då vi bara skulle handla ett fåtal grejer tog vi ingen vagn, utan Alma vandrade stolt igenom hela butiken, vilket i hennes värld borde vara som Stockholm Maraton! Det är så kul att se henne stappla omkring och glatt vinka och heja på alla hon möter.
Efter den träningen var Alma ganska trött så den obligatoriska sömnstunden var inte långt borta när vi kom hem. Då passade jag på att ta en springrunda på löpbandet (som senare när KJ kom hem, visade sig hade gått sönder... Så nu blir det ytterligare ett telefonsamtal att fixa under morgondagen).
Efter lunch och lek bakade Alma och jag semlor! Familjen Börjeson (inte vi, utan Börjesons de äldre) har alltid haft som tradition att äta mamma Kerstins hembakta semlor på Karldagen (som infaller imorgon). Efter att nu har varit delaktig i den släkten i ganska många år (snart 10! år, huja vad tiden går), har jag själv blivit väldigt inspirerad att föra detta vidare. Så sen (faktiskt) ganska många år tillbaka gör vi detsamma.
Två ingredienser är dock ganska svårt att få tag på när man bor utomlands. Det ena är mandelmassan. Den kan man visserligen göra själv men där går även min gräns... Så jag brukar vara ganska duktig att antingen köpa med mig det själv eller be svenska besökare att ta med det när de kommer över. Den andra ingrediensen är färsk jäst. Både i Frankrike och England så bakar man inte speciellt mycket själv, det mesta köps färdigt från bageriet eller affären. I Frankrike kom vi dock ganska snabbt fram till att man köper det på bageriet. Vilket oftast inte var några problem, förutom på söndagar då det hände att vi inte fick köpa det då bagarn inte jobbade den dagen och den stackars unga tjejen som stod bakom disken inte hade tillåtelse att "ta av" hans jäst... Jag glömmer dock aldrig när jag kom in på "vårt" bageri och bad om att få köpa 100 gram jäst. Tjejen bakom disken tittar på mig med stora ögon och säger "C`est beaucoup!" Jag förklarade då lite fint att jag var från Sverige och att där använder vi minsann jäst hemma och att denna mängd inte var speciellt mycket (motsvarande 2 paket). Självklart fick jag köpa det men i jämförelse med Sverige så var jästen dyr, ca 6 kr per paket (vilket vi väl i Sverige ger ca 1,50 för).
I England kan man inte köpa det på bageriet, då de typ inte har några bagerier här. Det som kallas för bagerier är kedjor som mest säljer doughnuts, cinnamon rolls och franskbröd. Andra svenskar här i byn har tipsat mig om att man kan köpa färsk jäst i en butik/speceriaffär som bara har inriktat sig på ekologiska varor. Dock kan man bara inhandla jästen på fredagar och är man inte där på förmiddagen är den senare slut (konstigt nog verkar det ändå finnas en efterfrågan).
Förstå att man blir ganska trött på detta jagande tillslut så nu har jag inhandlat torrjäst och det verkar faktiskt fungera alldeles utmärkt! Jag har aldrig använt det förut men någon gång ska ju vara den första.


Så här blev det färdiga resultatet, utan fyllning och florsocker dock. Blir ni inspirerade finns receptet på arla.se :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar